Bob Swart (aka Dr.Bob)
Borland Conference 1997

De 8e Borland Conference 1997 (dit jaar zat de term "Developers" niet meer in de titel) werd gehouden in het Opryland Hotel Convention Centrum, in Nashville Tenessee (USA) van Zonday 13 July tot en met Wednesday 16 July 16 1997. Hierbij een indruk van het congres door de ogen van een bezoeker/spreker zelf.

De pre-conference tutorials van de BorCon begonnen eigenlijk al op Zaterdagmiddag, en duurde voort tot Zondagmiddag (steeds in sessies van een halve dag), maar de opening Keynote van Del Yocam, de chairman en CEO van Borland, was op Zondagmiddag direct nŠ de pre-conference tutorials, en markeerde het officiŽle begin van de Borland Conferentie. Zo'n 2.500 mensen waren aanwezig bij deze opening keynote; vrij veel gezien het totale bezoekersaantal van de conferentie van 2.700. Van deze 2.700 kwam overigens 60% voornamelijk voor Delphi, 10% voor C++Builder (Delphi voor C++), 10% voor JBuilder (Delphi voor Java - inmiddels uitgekomen) en 20% voor verschillende andere onderwerpen. De pre-conference tutorials waren niet echt een onderdeel van de conferentie, maar moesten apart geboekt worden. Wel kan ik als spreker en toehoorder van een pre-conference tutorial getuigen van een fijne ervaring: de 4 uur die staan voor een dergelijke sessie (vergeleken met de 5 kwartier voor een "normale" sessie) geven niet alleen de mogelijkheid om een "band" met het publiek te ontwikkelen, maar ook om op bepaalde zaken (veel) dieper in te gaan dan anders mogelijk is. Vaak op basis van direkte feedback uit het publiek, waardoor de betrokkenheid weer toeneemt.
Maar eerst weer even terug naar de opening keynote. Deze begon met een mooie laser-show, waarna een Star Wars achtige film begon met Borland medewerkers in de hoofdrollen (Zack Urlocker als Luke Skywalker, Del Yocam als Obi Wan Kenobi, etc). Het onderwerp was natuurlijk de eeuwige strijd tegen de "evil empire" (inderdaad werd Darth Vader gespeeld door een David Intersimone met een groot Bill Gates masker op). Ik zat op de voorste rij, en ik moet zeggen dat de explosies erg hard waren en de hitte ervan was ook goed te voelen (laat staan de rook na afloop).

Na afloop van de film en het theater spektakel volgde de eigenlijk keynote door Del Yocam. Nog steeds gehuld in zijn Obi Wan Kenobi tenu, maakte hij duidelijk dat het natuurlijk niet echt ging om de strijd tegen de "evil empire", maar in dat kader meer om een nieuw buzzword: InfoNets.

InfoNets
InfoNets worden gebouwd op een fundament van multi-tier technology, intelligente middle-ware, en component gebasseerde applicatie logica. Het InfoNet staat direct boven het bedrijfs intranet, en vormt als zodanig een brug (de zgn. "Golden Gate" weer) tussen de verschillende bedrijfsafdelingen, hun toepassingenen data. Meer achtergrond informatie over InfoNets is te vinden in de tekst van de keynote sessie die op het www te vinden is, maar het zal duidelijk zijn dat de nadruk met name lag op de Borland tools waarmee deze InfoNets gerealiseerd kunnen worden.

Na Del Yocam was het de beurt aan Zack "Luke Skywalker" Urlocker, om enkele demonstraties te geven van de InfoNet technologie die momenteel al in Delphi, C++Builder, IntraBuilder en JBuilder te vinden is. MIDAS en Entera werden gebruikt als de middle-tier in de n-tier oplossing (4-tier in dit geval trouwens) die Zack op het podium in elkaar bouwde. Zack vertelde ook dat Borland binnenkort een high-end editie van Delphi 3 zal uitbrengen, genaamd Delphi Enterprise, die Delphi Client/Server combineert met de Entera collectie van middle-ware technologieŽn. Na Delphi Enterprise, zal er ongetwijfeld ook een C++Builder Enterprise komen, gevolgd door Enterprise edities van de andere Borland tools.

Keynotes
Afgezien van de opening keynote door Del Yocam op Zondag, kregen we elke volgende conferentie dag wederom een speciale keynote door een industry expert (zoals dat heet), waaronder Eric Schmidt (chairman en CEO van Novelle) op Maandag, die vertelde dat Borland en Novell een gesamenlijk belang hebben in het ontwikkelen van intranet, internet en Java platforms on nieuwe generatie InfoNets toepassingen te kunnen ondersteunen. Op Dinsdag was het de beurt aan Bill Zeitler, General Manager van IBM's AS/400 Divisie. Borland is nauw aan het samenwerken met IBM op een aantal fronten waar het gaat om bijvoorbeeld Java (Borland JBuilder wordt gebruikt in IBM's San Francisco's project) en de AS/400 (Borland tools bieden de mogelijkheid om data op de AS/400 ontsluiten, zoals bijvoorbeeld met Delphi/400 en C++Builder/400). Op Woensdag konden we een video conferencing ervaren met in de hoofdrol Larry Ellison (chairman en CEO van Oracle). Ellison had het met name over de NC (Network Computer) en diens potentie. Overigens had Oracle eerder dit jaar al de tools JBuilder en C++Builder van Borland in licentie genomen voor opname in de Oracle ontwikkelstraat; waardoor de Borland tools in een klap de "de facto" standaard kunnen worden voor Oracle gebruikers.

Conference Sessions
Uiteraard bestond de conferentie voor het grootste deel uit "normale" sessies. Ruim 200 dit jaar, uitgesmeerd over acht hoofdonderwerpen (Delphi, C++Builder & Borland C++, JBuilder, IntraBuilder, Entera, Visual dBASE, Management en General). Per onderwerp waren de beste sprekers aanwezig (er waren 600 aanmeldingen van auteurs/sprekers voor sessies, en slechts ruimte voor 200, dus er moest stevig geselecteerd worden). Omdat er per onderwerp vaak meerdere sessies tegelijk gegeven werden (tot wel 6 gelijktijdige Delphi sessies aan toe), werden de meeste sessies werden vaker dan eenmaal gegeven. Desalnietemin gebeurde het wel eens dat een sessie gemist moest worden omdat op dat moment een andere - interessantere - op het programma stond. Een nadeel was dat de zalen vaak aan te kleine kant waren, waardoor de noodzaak tot herhalen van sessies nog eens vergroot werd. Het niveau van de sessies was van te voren aangegeven: beginnend, intermediate of gevorderd, zodat iedereen zich goed kon voorbereiden en de juiste keuzes kon maken uit het ruime aanbod.
Twee zeer populaire sessies waren de "Delphi Product Address" en de "Delphi Meet-The-Team" sessies. Hierbij was de zaal gevuld met bijna 2.000 mensen - op de keynote sessies na het record! Maar iedereen die in Nashville aanwezig was wou met eigen ogen wel eens het Delphi Team zien dat verantwoordelijk was voor deze populaire RAD tool. Het nieuws dat er inmiddels meer dan 1 miljoen exemplaren van Delphi zijn verkocht werd dan ook beloond met een luid applaus.
Zelfs 's avonds werden nog sessies gehouden, maar dan met een wat luchtiger karakter, zoals de "Fun with Delphi" sessie van Marco Cantý. En 's ochtends vroeg konden we genieten van speciale "Early-bird" sessions, die vaak zeer spontaan werden bedacht door sprekers (vaak op basis van specifieke wensen van toehoorders). Kortom, een waar walhalla voor wie verlegen zat om (technische) informatie en praktijkvoorbeelden betreffende Borland ontwikkeltools.

Exhibition Area
Behalve de verschillende sessies, was er ook een exhibition area verbonden aan de conferentie, waar zo'n 42 third-party vendors hun nieuwste boeken, tools en add-on gadgets voor de Borland ontwikkelomgevingen lieten zien. Door de vele sessies die tegelijkertijd werden gegeven was dit eigenlijk ook het meest centrale punt om elkaar te ontmoeten, en menig contact werd dan ook in deze hal gelegd. Erg nuttig.

Proceedings CD
De gebruikelijke CD-ROM bevat de papers voor alle sessies. In theorie althans, want in praktijk bleek dat van de 41 Delphi sessies slechts 32 papers op de CD-ROM te vinden zijn. Voor C++Builder was dit 30 sessies met 15 op de CD-ROM, terwijl voor JBuilder (die ten tijde van de conferentie nog niet officieel beschikaar was) de score op 28 sessies met 10 papers op de CD-ROM was. Opgemerkt moet worden dat ieder onderwerp twee panel sessies had (zonder paper dus), maar toch valt het tegen dat niet elk paper teruggevonden kan worden. Met name omdat het vaak moeilijk is om tijdens de conferentie te kijken welke papers er wel zijn, en dat maakt de keuze tussen welke van twee (gelijktijdige) sessies te volgen des te moeilijker. Ik heb inderdaad één bepaalde sessie niet gevolgd en kan helaas ook geen bijbehorend paper op de CD-ROM vinden. Jammer.
Borland heeft inmiddels beloofd om bezoekers een update CD-ROM te sturen met zoveel mogelijk papers die niet op de eerste CD-ROM te vinden zijn. Natuurlijk afhankelijk van de auteurs (die kennelijk niet altijd de deadline halen).

Conclusion
De 8e Borland Conferentie in Nashville was weer een "feestweek", en afgezien van de jungle genaamd "Opryland Hotel" (verdwalen gebeurde meermalen per dag in dit "dorp" met duizenden kamers!) was de conferentie absoluut de moeite waard. Hopelijk krijgen de sprekers volgend jaar grotere zalen, zijn er meer papers op de CD-ROM te vinden, maar dat zijn slechts details. Het is nog onduidelijk waar de volgende Borland Conferentie zal zijn: ergens aan de westkust, ergens in de zomer van 1998, maar één ding is zeker: ik zal er ook weer zijn!


This webpage © 1997-2006 by webmaster drs. Robert E. Swart (aka - www.drbob42.com). All Rights Reserved.