Bob Swart (aka Dr.Bob)
Wie zal Kylix gebruiken?

Cary Jensen gaf onlangs in een Delphi blaadje zijn mening betreffende de potentiële gebruikers van Kylix. Volgens Cary zou dat iedereen zijn die een krachtige RAD tool zoekt voor het bouwen van Linux toepassingen. Echter, hij ging verder door met name de ontwikkelaars van internet (web server) toepassingen voor Apache onder Linux te noemen. Een andere groep van vroege gebruikers die Cary noemt zouden de ontwikkelaars zijn die desktop toepassingen gaan maken. Het probleem dat hij daarbij aangaf is dat er volgens hem weinig behoefte is aan desktop toepassingen voor Linux (aangezien Microsoft het voornaamste desktop besturingssysteem is).

Ik ben het maar gedeeltelijk eens met Cary Jensen. In mijn ogen zal de acceptatie van Kylix pas echt plaatsvinden op het moment dat de Open Editie beschikbaar is gemaakt (waarmee niet-commerciële, Open Source toepassingen gemaakt kunnen worden). Deze editie zal tegen kostprijs beschikbaar gemaakt worden (zo'n 100 dollar voor een CD met boekwerk). Het grote legioen Linux gebruikers zal pas dan massaal Kylix gaan uitproberen, en het vermoeden is dat het zeker zal bevallen (de kracht van de RAD tool is niet te ontkennen).
Waarom verwacht ik geen doorbraak van Kylix Desktop en Kylix Server? Welnu, betreffende Kylix Desktop ben ik het met Cary Jensen eens dat er op dit moment nog niet zo'n grote vraag is naar Linux desktop toepassingen. Ook al is het omzetten van bestaande Windows tools naar Linux niet altijd een complexe taak, toch blijft de vraag achter, en daarmee ook het aanbod (third-party leveranciers kijken ook hier liever eerst de kat uit de boom). Blijft over Kylix Server editie. Een hele hoge prijs, en toch wat functionaliteit betreft nauwelijks krachtiger dan de Professional versie van Delphi. Op een aantal punten zelfs minder. Waarom dan die hoge prijs? Voor Delphi 5 Professional gebruikers is de stap naar Delphi 6 Professional beduidend goedkoper dan de stap naar Kylix Server (en alhoewel de prijs voor Kylix Desktop minder is, bevat die juist niet de web server functionaliteit van WebBroker).
Tot slot vraag ik me af hoe de third-party leveranciers zich zullen positioneren. Er waren er letterlijk honderden aanwezig bij de zogenaamde Kylix Kick Start begin maart 2000 (ruim een jaar geleden). Maar zij zullen zich afvragen of ze voor de Open Source of voor de commerciële versie hun hulpmiddelen moeten ontwikkelen. Of misschien voor allebei. Maar wie betaald er dan nog voor de commerciële versies? Een moeilijke keuze, want uiteindelijk moet er toch brood op de plank komen. Het risico bestaat dan ook dat we snel zogenaamde "klonen" van commerciële toolkits zullen zien, die tot gevolg kunnen hebben dat een groot deel van de third-party leveranciers snel weer afhaken en elders hun heil zoeken.

Kortom: Kylix is leuk, zeker nu we er dingen in zien die in Delphi 6 kunnen, maar ik moet nog zien of de verwachting van meerdere miljoenen verkochte examplaren waargemaakt kan worden. Voorlopig zie ik de die-hard Linux gebruiker nog niks voor Kylix betalen (maar wachten op de Open Source editie), en Delphi/C++Builder gebruikers zijn meestal nog niet zo ervaren in Linux, dus willen wellicht ook eerst even de kat uit de boom kijken (zeker als commerciële projecten uitblijven - want het is een beetje duur om aan te schaffen voor het experimenteren - daarvoor zou ik wachten op de Open Editie).

Meer Informatie
Mocht iemand nog vragen, opmerkingen of suggesties hebben, dan hoor ik die het liefst via . Voor meer informatie over Kylix heeft Borland een officiële Kylix pagina ingericht te www.borland.com/kylix (met artikelen en FAQs over Kylix). Daarnaast loont het altijd wel de moeite om een kijkje op mijn eigen Kylix Kicks pagina te nemen op www.drbob42.com/kylix (met het laatste nieuws en een verslag van Kylix presentaties en demonstraties).


This webpage © 1999-2006 by webmaster drs. Robert E. Swart (aka - www.drbob42.com). All Rights Reserved.